paspoortewaldhilferink207x2.jpg

Ewald Hilferink reageert enthousiast op de vraag naar zijn jaren in Silvolde en bij de sportclub. Hij denkt met weemoed terug aan zijn geboortedorp en de club. “Dat dorpsgevoel heeft bij mij altijd overheerst. Ik voelde me prettig in het sociale leven en het wij-gevoel. Ik woon nu al tientallen jaren in Doetinchem, maar ik heb maar slecht kunnen wennen aan 'het stadse'.” Ewald is geboren en getogen in Silvolde en vanaf zijn prille jeugd voetbalde hij op De Munsterman. Hij doorliep vlot alle jeugdteams en zijn talent was onmiskenbaar. Remie van Zuilekom, Julius Reesing en Casper Boegman zijn zo enkele namen van spelers met wie hij opgroeide in zwart-wit.

In 1991, als A-junior, kreeg hij van trainer Leo Zegers invalbeurten in het eerste. Het daaropvolgende seizoen kwam de middenvelder vast in de selectie. De hoofdtrainer was inmiddels Bertus Mensert. “Ik was in de jeugd de uitstekende trainer Fred Diks gewend. Mensert bleek van een ander kaliber. Zijn enthousiasme was aandoenlijk, maar het klikte totaal niet met de spelersgroep. De broers Haank en Walter Klein Bleumink zaten onder meer in het team. Spelers met een uitgesproken mening, die zich niet zomaar wat lieten aanpraten (en nog steeds niet, red.). Onderling hebben we wel veel lol gehad.” Ewald was ook jeugdleider en de club kon altijd een beroep op hem doen voor allerlei hand- en spandiensten.

“Ik heb 10 jaar – van 1991 tot 2001 – in het eerste elftal gespeeld en vanaf de vijfde klasse twee promoties meegemaakt.” Ewald was namelijk aan zijn maatschappelijk carrière begonnen en voor zijn relatie naar Doetinchem verhuisd. “Vanwege de afstand en mijn baan koos ik daarna voor voetballen in het tweede.” Opmerkelijk was wel dat toen Silvolde in 2006 de beslissingswedstrijd tegen Concordia Wehl om het kampioenschap in de vierde klasse C moest spelen Ewald werd benaderd door trainer Mark Schepers om met het eerste mee te spelen. Hij kreeg zelfs een basisplaats. Silvolde won in Gaanderen voor 3500 toeschouwers met 3-1. Ook in 2006 promoveerde Silvolde 2 naar de tweede klasse en daarna stopte Ewald met voetballen.

“Na het Isala heb ik een logistieke opleiding gedaan en ging als logistiek planner aan de slag.” Hij kwam in de 'sales' terecht en in de diepvriesproducten. Nu is hij al jaren directeur van Lamex Foods in Doetinchem. Het is een multinational met vestigingen over de hele wereld. “Wij zijn een handelskantoor op het gebied van voedingsmiddelen. Ik heb in de afgelopen jaren voor mijn werk tientallen landen bezocht. Zo kon ik een jongensdroom waarmaken.” Eén van zijn medewerkers is Robbin Löwenthal met wie hij in Silvolde nog samen voetbalde.

Ewald Hilferink is 46 jaar en heeft drie kinderen. De jongens van 14 en 11 jaar voetballen bij vv VIOD. “Ik ben daar ook jeugdleider en –trainer geweest en momenteel zit ik in het bestuur. Op De Munsterman ben ik de afgelopen jaren wel eens teruggeweest als de jeugd van VIOD er moest spelen. Volgens mij heb ik ook een sponsorbord ergens op het sportpark hangen.” Silvolds eerste elftal is hij absoluut niet vergeten en elke maandagmorgen las hij in De Gelderlander nieuwsgierig het wedstrijdverslag.