b_300 thumb_0_16777215_00_images_stories__images_personen_verheijen_steven_stevenverheijentekentcontract.jpg

Het eerste team van sportclub Silvolde speelt het aankomende seizoen voor het 6de jaar in successie in de hoofdklasse van het amateurvoetbal.

Een prestatie van formaat!

Dat we dit niveau kunnen spelen is afhankelijk van vele facetten en een ambiance waarin prestaties geleverd kunnen worden.

Daarvoor hebben wij, jaren geleden, een beleidsplan opgesteld waarin wij richting hebben gegeven aan dit prestatieklimaat. Vanuit de kelders van het amateurvoetbal opgeklommen, stap voor stap, en weloverwogen naar hoofdklasse niveau.

Een belangrijk facet uit dat beleidsplan is het kader dat nodig is om op het gewenste niveau te spelen. De juiste trainers op het juiste moment binden aan de vereniging is van wezenlijk belang. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar het eerste en tweede elftal van onze vereniging. Het opleiden van jeugd is breed verankerd in onze vereniging. Dit geldt zowel voor recreatief als prestatief voetbal. Spelers de mogelijkheid geven zich door te ontwikkelen is een belangrijke pijler van het beleid. Al jaren wordt er geïnvesteerd in de jeugd en jeugdtrainers om de groei naar de senioren, waaronder het eerste en tweede elftal, mogelijk te maken.

Het vlaggenschip van onze vereniging heeft in de afgelopen decennia een bijzondere plaats weten te creëren, niet alleen in de maatschappelijke kringen binnen Silvolde maar ook ver daarbuiten. Door de goede prestaties, maar zeker ook door de saamhorigheid en teamspirit is ons eerste elftal op voetbalgebied het uithangbord van de regio geworden. Het heeft nog steeds de allure van een dorpsclub maar de prestaties worden tot ver buiten Silvolde met grote bewondering gevolgd. Steeds meer clubs nemen delen van ons beleid over.

Door deze regionale rol (mede versterkt door sociale media) is de aantrekkingskracht voor spelers van buiten Silvolde al sinds jaar en dag enorm. Het hoofdklasse niveau trekt spelers aan, spelers met ambitie die willen zien en ervaren waar het sportieve plafond ligt.

We hebben hier wel een strikt beleid in. Een belangrijk gegeven is dat wij, als één van de weinige verenigingen op dit niveau, NIET betalen. Spelers die bij Spcl. Silvolde willen voetballen betalen gewoon contributie. Het is ook erg belangrijk dat de speler binnen de groep past. We kunnen alleen maar goed presteren als de saamhorigheid in de groep optimaal is. De huidige selectiespelers hebben een belangrijke stem of een speler kan toetreden. Met kandidaat spelers worden meerdere gesprekken gevoerd alvorens wij groen licht geven.

En doorstroom van eigen jeugd? Het hele beleid, zoals aangegeven, is erop gericht om de eigen jeugd klaar te stomen voor de senioren en te behouden voor de club. Dat een speler kan doorgroeien naar de selectie is afhankelijk van vele facetten. Uiteraard is voetbalkwaliteit erg belangrijk maar minstens zo belangrijk zijn mentaliteit, doorzettingsvermogen en geduld. Dat laatste wordt nogal eens onderschat. Er zijn maar weinig jeugdspelers die, direct vanuit de jeugd, de overstap kunnen maken naar de eerste selectie in de hoofdklasse. Dit is niet nieuw. De overstap van jeugd naar senioren is historisch gezien een megastap. Wij bieden de spelers, met een tweede elftal op niveau, een kader waarin men nog kan groeien om mogelijk die stap te kunnen maken. Daarvoor is  geduld nodig. Vaak hebben de jonge spelers (of de buitenwacht) hier onvoldoende oog voor.

Toch kunnen wij stellen dat de afgelopen jaren regelmatig jonge spelers hebben kunnen ruiken aan het niveau, deel uit maken van de selectie en speelminuten hebben gemaakt. Vervolgens zal men dan moeten laten zien om een vaste waarde te worden en ook bij tegenslag zich terugvechten naar het gewenste niveau. Een proces dat veel vraagt van jonge spelers, begeleiding en team.

Wij streven ernaar als club, binnen de gestelde kaders zoals hierboven beschreven, een stabiele hoofdklasser te zijn en te blijven met een gezonde sportieve ambitie. Door deze ambitie zullen wij een regionaal uithangbord zijn en blijven. Dat trekt, naast spelers en toeschouwers en sponsoren aan waardoor er ook de noodzakelijk inkomsten binnen komen voor onze, relatief, kleine club.

Het uithangbord van de regio zijn heeft ons al menig voordeel opgeleverd.