b_300_0_16777215_00_images_stories__images_personen_rijkse_sander_bedankjesanderrijkse.jpg

De dagen tussen kerst en oud en nieuw waren bij de jeugd van Spcl. Silvolde jarenlang een begrip. In de sporthal was er het jeugdtoernooi en natuurlijk de gerenommeerde Pupillendag. Vele mensen zetten zich daar ruim 40 jaar voor in. Dankzij hun inzet beleefden meer dan 100 kinderen een prachtige dag in de sporthal. Eén van deze personen willen we er nu graag even uitlichten.

De laatste jaren van de Pupillendag was Sander Rijkse één van de grote drijvende krachten op de achtergrond bij deze Pupillendag. Maar wie denkt dat Rijkse zich alleen inzette voor de Pupillendag, komt bedrogen uit. Je kunt bijna geen rol en/of functie bedenken bij de club of Sander Rijkse heeft er door de vele jaren heen als vrijwilliger een bijdrage aan geleverd. Ze zeggen wel eens het is te veel om op te noemen. Toch willen we een kleine poging wagen.

Ooit begon hij als spelertje bij de zwart-witten. Maar zoals dat wel vaker gaat,  begint het echte vrijwilligerswerk vaak op het moment dat zoon of dochter ook lid wordt van de club. Bij Sander Rijkse was dat niet anders. In 2001 begint zijn zoon Nick bij Silvolde te voetballen en binnen no time was Sander al trainer/begeleider van het elftal. Het zou het begin worden van langdurig en veel vrijwilligerswerk.

Na trainer/leider bij de F-jes volgden ook andere leeftijdsgroepen, waar hij bij de D-tjes zelfs nog een keer kampioen werd met zijn team. Als een kind eenmaal voetbalt, dan wil het meestal ook graag mee op kamp. En als zoonlief gaat, wat doet papa dan, deze gaat dan natuurlijk ook mee op kamp. Het eerste jaar in de keuken samen met Toon Bouwmeister. Het bleek een vruchtbare samenwerking want de nodige nieuwe ideeën werden daar in die keuken door beide heren bedacht.

De herfstinstuif werd georganiseerd. Het eerste jaar nog alleen voor de F-jes en E-tjes, klein van opzet. Een jaar later werd er al een toernooi vooraf aan toegevoegd en eindigde de instuif met een spooktocht.

Als je dan veel op de Munsterman rondloopt, weten de mensen je ook makkelijk te vinden. Bertus Olthuis benaderde Rijkse met de vraag of Sander geen zin had om scheidsrechter te worden. Zijn eerste antwoord was nog nee. Maar nee zeggen is niet altijd het sterkste punt van Sander Rijkse. De basiscursus scheidsrechter werd gevolgd en daarna werd er op menig zaterdag samen met Bertus meer dan één wedstrijd gefloten. 's Morgens beginnen en pas aan het begin van de avond, soms met een kleine omweg via 't Centrum, weer naar huis.

Na het wegvallen van Bertus Olthuis werd Sander Rijkse gevraagd de scheidsrechterscoördinatie voor de rest van het seizoen af te maken. Het werden er uiteindelijk 5. Eveneens ging hij in die periode een rol spelen bij de website. Het begon als assistent webmaster. Niet veel later werd de fotocamera in de hand genomen. Ook de fotoshoots werden mede dankzij Sander Rijkse op de zondagmorgen voor de senioren een happening met een ontbijtje erbij.

Het volgende verzoek volgde alweer snel. Of Sander Rijkse niet als activiteitencoördinator aan de slag wilde gaan. En ook daar werd uiteraard ja op gezegd. Jarenlang gesteund door Toon Bouwmeister en Lars Dales zorgde Sander Rijkse met zijn activiteitencommissie voor vele zeer goed georganiseerde activiteiten. Tijdens zijn 17de Pupillenkamp neemt Sander Rijkse daar dan afscheid van de activiteitencommissie. Achttien jaar van intensief vrijwilligerswerk zitten er dan op.

Sander was als vrijwilliger iemand die er altijd 100% voor ging. Iemand die je voor een boodschap weg kon sturen en er dan ook vanuit kon gaan dat het geregeld werd. En dat regelen gebeurde dan meestal tot in de spreekwoordelijke puntjes. Iemand die stond voor zijn bezigheden en daar ook een duidelijke eigen mening over had. Dat dit wel eens leidde tot een goede discussie zal menigeen binnen de club zich nog wel herinneren. De discussie was echter altijd op basis van argumenten en met het doel iets goeds te organiseren voor de kinderen en/of de club.
b_300_0_16777215_00_images_stories__images_overigen_overigen_IMGP4679.jpg
Tot slot willen we ook niet onvermeld laten dat Sander Rijkse één van de grote animatoren was achter Vak-S. Silvolde 1 kende een succesvolle periode met meerdere promotiewedstrijden tot gevolg. Van Groesbeek tot Apeldoorn en natuurlijk op onze eigen Munsterman was Vak-S een begrip. De steun vanuit Vak-S heeft zeker bijgedragen aan de successen van Silvolde 1.

Het bestuur wil middels dit schrijven Sander Rijkse dan ook nog enorm bedanken voor de vele, vele uren vrijwilligerswerk. Een publiekelijk bedankje op een algemene ledenvergadering is aan Sander niet zo besteed. Daarom via deze weg de bestuurlijke dank en waardering voor al die uren die Sander bijna twintig jaar lang in de vereniging stopte.

In een reactie aan de redactie laat Sander Rijkse weten dat het een afscheid was met pijn in het hart. Maar ook dat het tijd is voor een nieuwe en andere generatie, met misschien weer andere ideeën.

Met de volgende woorden besloot Sander Rijkse uiteindelijk zijn verhaal; "Allen bedankt voor geweldige jaren Sportclub Silvolde!!! Iedereen die mij tijdens 18 jaar sportclub Silvolde heeft gesteund….Ontzettend bedankt!" Het bestuur sluit zich graag aan bij deze laatste woorden.