Jesse_van_de_Gevel_3.jpg

Vrijwilligers, vroeger een zekerheidje maar tegenwoordig is het zoeken naar fanatieke en enthousiaste mensen die zich willen inzetten voor een ander. Een sportclub zoals Silvolde kan niet zonder en daarom verdienen deze helden, die vaak ook op de achtergrond werken, het om even in het zonnetje te worden gezet.

Jong en oud zijn vandaag de dag actief binnen de club om het Silvolde wat we kennen zo goed mogelijk te kunnen laten draaien. Ervaring en rust vermengt met enthousiasme en jeugdigheid blijkt al jaren een goede combinatie te zijn. Misschien wel het beste voorbeeld van een enthousiaste en jeugdige vrijwilliger is alleskunner Jesse van de Gevel, vrijwilliger van deze week.

De familie Van de Gevel kent een echte geschiedenis bij Silvolde, daar waar vaders als doelman wekelijks wist uit te blinken zijn ook de volgende generatie Geveltjes actief binnen de club, Damon en Jesse zijn beide vaste gezichten geworden binnen de jeugdafdeling van de Zwart-Witten. Jesse is van dit duo de jongste maar heeft desondanks al een mooi lijstje van vrijwilligerswerk achter zijn naam staan. Maar net als zoveel helpende handen begint het allemaal bij het voetballen zelf. Jesse begon in de F2 met ballen en bleek in de voorhoede een neusje voor de goal te hebben. Met zijn lengte en fysieke voordeel wist hij het net enorm vaak te vinden en dat viel natuurlijk op. Niet veel later belandde deze doelpuntenmachine in de E1 waar hij op hoger niveau het waar moest te maken. Dit ging hem zeker niet verkeerd af maar toch werd in het tweede E1-jaar besloten om de voetbalschoenen om te ruilen voor keepershandschoenen. Net als zijn debuut in de spits ging dit ook bijzonder goed. Een opvolger van zowel vader als broer Damon leek toch zeker in de maak. Maar in de D werd er weer gewisseld en ging het mooie zwart-wit tenue weer aan. Die twijfel tussen keepen en voetballen zal mogelijk altijd blijven bij de jongste Van de Gevel want niet veel later, na een ‘tussenjaar’, gingen de handschoenen weer aan bij de C1. Menig punt heeft hij daar weten te pakken voor zijn elftal maar gek genoeg knaagde het weer bij deze twijfelaar en een jaar later, anno 2017 voetbalt Jesse weer bij de JO15-1 (voorheen de C1). Het grote geluk is dat deze alleskunner in beide takken van sport goed uit de voeten kan. Maar waar hij de aankomende jaren zal staan, binnen de 5-meter of ergens daaromheen blijft één groot vraagteken.

Die eeuwige twijfel lijkt niet aanwezig te zijn in zijn vrijwilligerswerk voor dit mooie clubbie. Vanaf 2015 (13 jaar) begon de verslaving aan de club. Als scheidsrechter begon het avontuur genaamd vrijwilligerswerk en hij lijkt er maar geen genoeg van te krijgen. De jongste pupillen waren het eerste station van Jesse tijdens het fluiten maar al gauw bleek dat Jesse veel meer kon dan lekker meehuppelen met deze ‘grasplukkers’. Hij floot steeds oudere elftallen en zonder problemen manoeuvreerde hij zich tot de C-, en zelfs B-teams. Een bijzonder knappe prestatie, zeker als je kijkt dat hijzelf de leeftijd van de B nog moet bereiken. Niet zelden bekijkt de leiding van de tegenpartij de jeugdige scheidsrechter met licht ongeloof: ‘Dit kan toch niet de scheidsrechter zijn’. Echter komen ze al snel genoeg terug op deze gedachte en stromen de complimenten binnen na de wedstrijden. Het scheidsrechtersbloed stroomt rijkelijk door Jesse’s aderen.

Naast het fluiten is Jesse ook actief bij een elftal, de D1 (of JO13-1 zoals dat vandaag de dag zo professioneel heet…). Dat jaar begon hij als hulpje van de trainer met het klaarzetten van trainingen en het ondersteunen daar waar mogelijk. Een jaar later is die functie al wat verder uitgebreid en heeft deze 14-jarige al een aantal trainingen gegeven voor dit elftal. Ook zaterdags is hij aanwezig als grensrechter. Bij leiden van een wedstrijd in de vorm van grensrechter en scheidsrechter is hij als een vis in het water. Het vlaggen gaat hem goed af en hij kan zelfs zeggen dat hij wedstrijden bij de JO19-1 (A1) en Silvolde 3 (een seniorenelftal, u ziet het goed) heeft gevlagd.

Buiten de groene velden om gebeurt er op de club natuurlijk ook van alles, de Munsterman is nooit verlaten noch rustig. Het junioreninitiatief WhoZnext, een groep junioren die onder begeleiding activiteiten organiseert voor dezelfde leeftijdsgroep, is sinds seizoen 2015-2016 ook voorzien van de jongste van de Gevel. Met een mooie club samen worden er door het jaar heen allerlei activiteiten georganiseerd voor de jeugdafeling. Buiten deze officiële activiteitentak om heeft Jesse dit jaar ook een uitstap gemaakt naar het Activiteitenteam waar er enkele nieuwe activiteiten voor de jeugd worden georganiseerd, vooral als experiment. Met een groep van 7 man werd dit jaar zo een spooktocht + toernooi georganiseerd voor de junioren. De uren werk in deze activiteiten zijn nauwelijks bij te houden maar de gezelligheid die erbij komt kijken maakt meer dan veel goed!

Dit jaar heeft Jesse scheidsrechtercoördinator Chiel Jans een helpende hand geboden om samen de scheidsrechters voor de voetbalweekenden te regelen. Jesse is verantwoordelijk voor de pupillen-afdeling. Tevens is deze voetballer(/doelman) ook dit jaar te vinden in de kantine waar hij de keuken helpt bestieren.

Zo is deze jonge druktemaker vaak op de geweldige sportclub te vinden en kan de club inmiddels niet meer zonder. Mensen die multi-inzetbaar zijn, zijn voor een club als Silvolde onmisbaar en we mogen ons dus gelukkig prijzen dat ook de jonge generatie de handen uit de mouwen wilt steken voor die gemoedelijke vereniging in de Achterhoek. Jesse, bedankt voor al je inzet en je enthousiasme, we hopen dat je dit nog jaren wilt voortzetten! Jesse, bedankt!!!