b_300_0_16777215_00_images_stories__images_seizoenen_20172018_sponsoren_conditietesten_conditietesten2.jpg

Het seizoen is weer begonnen en het zal blijken of de voorbereiding, die in juni startte, een goede is geweest. Er waren tijdens de voorbereiding verschillende testwedstrijden. Daarnaast is aan het begin en aan het eind van de voorbereiding een fysieke test afgenomen. In beide gevallen de Interval Shuttle Run Test (ISRT) oftewel de piepjestest. Waarom koos ik uit oneindig veel testmogelijkheden voor de ISRT?

Om verschillende redenen kan ik voor een test kiezen. Een test moet bijvoorbeeld niet te duur zijn, simpel uit te voeren, weinig kans geven op verschillende interpretaties. Is de test specifiek voor de sport? Is de test valide en betrouwbaar bevonden en is er veel data bekend over de uitkomst van de test? En kan ik vervolgens met de uitkomst van de test een gedegen advies geven waar de trainer in de training iets mee kan om de gevonden tekortkomingen aan te pakken?

De ISRT is een test die gunstig scoort op bovenstaande vragen. In de afgelopen jaren zijn duizenden voetballers van alle leeftijden en niveau met de ISRT getest. Het voordeel is dat er daardoor duidelijke referentiewaarden zijn voor een bepaalde groep die wordt getest. Het moge duidelijk zijn dat naarmate het voetbalniveau hoger wordt, de fysieke eigenschappen van de voetballer verbeteren. Het baltempo, de afgelegde kilometers, de snelheid van het wenden en het keren, het aantal wedstrijden (en trainingen) gaan omhoog.

De referentiewaarden voor de voetballers in de hoofdklasse zijn dus bekend, wanneer voldaan wordt aan de minimale eis in de test, is de kans groot dat ze aan het conditionele plaatje voldoen. Scoor de voetballer onvoldoende, dan is de kans groot dat het niveau te hoog is om een seizoen lang vol te houden. Tijdens de ISRT dragen de spelers een hartslagmeter, waarmee ik met een hartslagvolgsysteem op de IPad kan zien welke hartslag de spelers tijdens en na de test hebben.

Wanneer de speler moet stoppen omdat een hogere snelheid niet meer wordt gehaald, wordt de bereikte “trap” en de hartslag (PV0) genoteerd op het moment van stoppen. Na één minuut wordt wederom de hartslag (PV1) genoteerd. De hartslagfrequentie is dan lager dan bij het stoppen. Een goede conditie kenmerkt zich door een forse daling van de hartslagfrequentie. Dankzij heersende referentiewaarden kan ik bepalen of de speler een conditie heeft die passend is bij hoofdklasseniveau. Een conditie of fysieke gesteldheid die onvoldoende is, is niet alleen een probleemfactor om het gewenste niveau te halen en vast te houden, het geeft ook een verhoogde kans op een blessure! Bij Silvolde 1 scoorden een aantal spelers zeer goed, de meesten voldoende. Een aantal zullen nog iets moeten verbeteren zodat een sneller herstel mogelijk is. Zie het tabel waaruit de namen van de spelers zijn verwijderd.

b_850_0_16777215_00_images_stories__images_seizoenen_20172018_sponsoren_conditietesten_conditietesten.jpg